0

Totaal € 0,00

 x 

Recent toegevoegd

  1. Uw winkelwagen is leeg

Een paar weekjes geleden kreeg ik de opdracht om een paars jurkje te breien voor een meisje dat bijna 1 jaar werd. 100% Merino wol en niet te zoet. Korte mouwen, maar wel een lekker warm jurkje. Super leuk om daar mee bezig te gaan en na wat zoeken op internet een patroon tegengekomen wat een beetje in de richting kwam van wat ik zocht. Uiteraard verschillende punten aangepast zodat het jurkje aan de eisen van de ontvanger voldeed.

Breimachine detail

Voor dit jurkje heb ik gebruik gemaakt van de breimachine. Een breimachine is een heel handig hulpmiddel om grote stukken sneller te breien. Ik ben nog lekker aan het expirimenteren (zal dat ooit stoppen?) en er gaat ook zeker vaak genoeg wat mis. Als het op een breimachine mis gaat dan verlies je niet 1 of twee steken maar de kans dat heel je breiwerk ineens op je voeten ligt is een risico, zeker als je nog niet volledig thuis bent in het machine breien. Daarnaast heb ik uit verschillende bronnen vernomen dat het zelfs mensen overkomt die al tientallen jaren breien. Ach dat houdt het wel interessant :)

Ik maak gebruik van een Brother KH-940 met een KR-850 voorbed. Deze machine is electronisch waardoor je hem eventueel ook aan de computer kunt verbinden. Hierover zal ik later ook vast een blog schrijven want er gaat een geweldige wereld open!

Hier ie je het voorpand tussen de twee bedden hangen. De gewichten hangen hoog bij het hoofdbed waardoor je daar wat minder goed het breiwerk kan zien.

Hier zie je een detail van het bovenstukje van het jurkje. Ik heb hier gebruik gemaakt van een zogenaamde tuck steek. De naald die geselecteerd is houdt een aantal steken 'vast' en breidt ze dan samen waardoor je het mooie patroon krijgt. Ook de achterkant van deze (en meerdere) tucksteken is zeer interessant om te gebruiken in je werk! In dit geval krijg je aan de achterkant een soort bolletjes/ruitjes die wat boller staan.

Omdat ik bij dit jurkje deze kant van de tucksteek wou gebruiken (de officiele voorkant) moest ik het hele jurkje van het hoofdbed af halen en omdraaien. Dit kan met een speciale garter bar. Wat ik zelf echter niet door had was dat er een kant is met een soort gootje en een kant met een heuveltje. Ik kreeg de steken niet goed overgezet, maar dat lag dus aan mezelf. De aanhouder wint en nadat alle steken omgedraaid waren kon ik beginnen met het patroontje.

De volgende hindernis was het vormen van de schouders. Daar moeten de naalden aan de ene kant voor in een soort pauze stand staan, en dan brei je 1 kant tegelijk. Mezelf het lekker lastig maken omdat ik het patroontje door wou laten lopen ook op de schouders.

Omdat ik de overgang tussen de v-tjes van de rechte kant van het breiwerk en de averechte steken van het patroontje niet mooi vond heb ik daar een klein randje gehaakt. Naast een mooiere overgang geeft het ook wat stevigheid. Ik vind het mooi als je aandacht geeft aan details, maar dan op een manier dat het eigenlijk alleen maar toevoegd aan het geheel. Zo valt het hier niet echt op dat er een gehaakt randje is toegevoegd, maar als je het wel weet of ziet, voegt het toe aan het geheel. Ik ben me ervan bewust dat dit soort dingen vaak ongezien blijven, misschien zelfs wel ondergewaardeerd maar dit is nu eenmaal hoe ik graag werk.

  

Zo hou ik er ook van om naden zo onzichtbaar mogelijk in te zetten. In dit geval was hij altijd zichtbaar omdat er strepen in het patroon zitten. Maar dat neemt niet weg dat dan het deel dat aan elkaar gezet wordt zo onzichtbaar mogelijk moet zijn. Ik ga hier ook nog een keer een blog aan besteden om uit te leggen hoe ik dat doe.

De schoudernaden had ik van de machine afgehaald op draad die ik niet meer gebruik (zogenoemd waste yarn, ik ben niet altijd even handig met Nederlandse termen omdat er gewoon veel meer informatie beschikbaar is in het Engels zoek ik daar vaak op als ik iets wil weten). Ok hier heb ik de schoudernaad zo in elkaar gezet dat het eigenlijk leek dat het gewoon in 1x doorgebreid was.

De andere schouder is in elkaar gezet met een klein flapje en twee houten knoopjes zodat het hoofdje er makkelijk doorheen kon. Ondank dat het een mix is van machine breien en handbreien vindik dat de overgang van beide niet gezien mag worden. Het is dus belangrijk om dezelfde stekenverhouding te hebben tussen handwerk en machine werk. Dat is hier goed te zien bij de averechte steken.

Via marktplaats vond ik het boek Knitting on the edge. Het paste zelfs bij de kleur van de wol en gaf mij meteen heel erg veel keuze uit randjes voor de onderkant van het jurkje. Ik heb gekozen voor een kant randje om een balans te krijgen tussen de bovenkant en de onderkant. Hier zie je de markeerders (ja, ik gebruik er gewoon stukjes wol voor in een contrasterende kleur) voor elke herhaling. Het randje en het jurkje scheelde maar 2 steken! Dus dat was een heel klein beetje sjoemelen met het verbinden maar er is niemand die dat ziet ;)

Hier zie je links de onderkant terwijl hij ligt te drogen. Het blokken van het breiwerk is nodig vooral bij kant om de openingen in je breiwerk mooi open te maken. Voordat het randje geblokt werd was het opgekruld en waren de puntjes lang niet zo mooi zichtbaar. Na het blokken blijft het rande mooi omlaag hangen en is duidelijk het kantwerk te zien. Ook is hier weer duidelijk te zien dat het verschil in machine en handwerk niet op valt. Het is zo in elkaar gezet dat er geen naad in het jurkje zit op deze plek.

Helaas ben ik vergeten een foto te maken van het jurkje nadat hij helemaal droog was. Ik heb wel een foto van het meisje op haar verjaardag, maar deze ga ik niet delen zonder toestemming :) Ik kan jullie wel verklappen dat ze er super schattig uit zag en helemaal straalde. Of het door haar nieuwe jurk of door de cadeautjes kwam durf ik niet te zeggen!

Layout Type

Presets Color