0

Totaal € 0,00

 x 

Recent toegevoegd

  1. Uw winkelwagen is leeg

Naaien met een projector

Heb je ooit gehoord van naaien met een projector? Ik ook niet tot een paar weken terug. Maar wat een game changer is dat zeg! Ik wil eigenlijk niet anders meer!

Ken je dat gevoel: even een klein gaatje vrij en eigenlijk wil je wel lekker met je hobby bezig zijn, maar je moet eerst nog een patroon overtekenen uit een patroon tijdschrift of nog erger (als je het mij vraagt) je moet eerst nog je pdf bestand printen (dat duurt al een eeuwigheid) dan nog aan elkaar plakken en uitknippen. Nou ik kan je zeggen zeker in het laatste geval is bij mij de lol er al heel erg snel vanaf en heb ik dat gat wat ik had om met mijn hobby bezig te zijn verspild door wachten op mijn printer er het zo secuur mogelijk aan elkaar plakken van die rot vellen papier...

Maar het kan ook anders! Met een projector kan je namelijk heel erg mooi je patroon op de stof projecteren! Op facebook zijn er verschillende groepen die hier op in gaan met uitgebreide uitleg welke soort projector je het beste kunt gebruiken en welke niet geschikt zijn, testbestanden om te kijken of je projector wel recht uitgelijnd staat en nog veel meer informatie. Zo ver heb ik me niet verdiept, dus kan ik daar ook geen echte antwoorden op geven.

Wat heb ik dan wel getest? Toen ik net gelezen had over patronen projecteren op je stof was de eerste reactie: Wauw! Dat wil ik ook! En we hadden toevallig een projector/beamer in huis staan. Een hele goeie ook nog, maar zo vond ik uit, totaal niet geschikt voor het projecteren van je patroon op de stof! Het is namelijk belangrijk dat je kort genoeg bij je stof een groot en scherp vlak kunt projecteren.

Nou vind ik mezelf over het algemeen best wel vindingrijk en dat is ook wel te zien aan bovenstaande opstelling... Een boomstatief van de fotografie, wat planken, een stevige band om alles vast te zetten, genoeg tegengewicht om het niet om te laten vallen en dan op een stoel staan om het allemaal scherp te stellen. Ondanks de hoogte die ik op de zolder kon creeren was het niet voldoende om een groot en vooral scherp beeld te projecteren.
Deze opstelling zou ten eerste nooit veilig zo kunnen staan en ten tweede nooit zo gaan werken. Wat heb je dan wel nodig?
Een Short Throw Projector! Short Throw staat er eigenlijk voor dat je van heel dichtbij toch een groot en scherp beeld kunt projecteren. Je hebt dus niet de afstand nodig die ik met de standaard beamer hier in huis niet kon creeeren.

Daar ging ik dus naar op zoek en vond ze nieuw voor rond de 1000 euro. Of misschien wel voor minder maar dan wist ik weer niet zeker of dat wel goed materiaal was (ik wou tenslotte niet weer zo hoog op een stoel moeten klimmen). Dus dan maar marktplaats in de gaten houden. Verschillende Epson beamers zag ik voorbij komen voor ergens tussen de 75 en de 200 euro. Dat leek er al meer op! Uiteindelijk heb ik de gok gewaagd op een Epson eb480 van 25 euro, ergens uit een school gevist omdat ze te oud waren maar deze had nog maar weinig branduren. Ook handig dat deze versie een aansluiting heeft voor hdmi zodat ik meteen de chromecast aan kon sluiten op de beamer.

Het apparaat is een bakbeest vergeleken met de beamer die we al in huis hadden, maar de eerste projectie op de tafel was veelbelovend! Geen geklim op de stoel meer. De standaard die meegeleverd werd was geschikt om de beamer aan de muur te hangen en dan op de muur ook te projecteren. Dat wil ik natuurlijk niet, ik wil op de tafel, dus moet hier een standaard voor gemaakt worden om alles goed recht te kunnen zetten. Want aan een scheef patroon heb je natuurlijk helemaal niets.

Ik heb een zaagschema uitgewerkt en ben daarmee naar de bouwmarkt gegaan. Uit 1 plank kon ik twee standaarden laten zagen (de andere staat inmiddels bij een vriendin) en wat gaten boren, schroeven en lijmen later hing de beamer netjes op zijn nieuwe plekje op de tafel. Hij staat stevig en was binnen no time goed waterpas afgesteld en alle lijnen liepen recht.

1 van de eerste test of alles wel werkte! Het is heel belangrijk dat al je lijnen recht lopen, maar ook dat ze even lang zijn als bedoeld. Je hebt er natuurlijk niets aan als je een tshirt met een lange en korte kant maakt of een broek met twee verschillende diktes in pijp. Mja en de rotzooi er om heen hoort nou eenmaal bij mij! Ga ik ook geen sorry voor zeggen. Ook niet nog even een nieuwe foto maken speciaal voor jullie om er beter op te staan, whaha this is how I work. Lekker chaotisch en 100 dingen tegelijkertijd.

Voor het afstellen is het dus heel erg handig om een grote snijmat met maataanduiding te hebben. Zo kun je heel makkelijk controleren of alles recht is en kun je beginnen met projecteren. Er zijn heel veel manieren om de informatie van je computer (sommige schijnen zelfs een tablet of telefoon te gebruiken) naar de beamer te krijgen. Ik gebruik hier en chromecast voor dat inhoudt dat ik een wifi connectie met mijn computer moet maken. Deze staat meestal bedraad aan het internet verbonden (laptop heeft dit natuurlijk al ingebouwd) maar met een heel klein apparaatje in de usb poort van mijn computer is dit zo opgelost (en had ik gelukkig al in huis omdat ik ooit een laptop met kapotte wifi had). Via Google Chrome kun je je hele bureaublad casten naar de Chromecast en dus ook je patroon. Je pdf moet je even goed afstellen zodat het vierkantje van bijvoorbeeld 5x5 cm ook echt 5x5 cm is. Zo weet je zeker dat je patroon op schaal is.

Alles gecheckt? Snijden maar! Want tja, knippen is er niet bij als je projecteert. Zodra je de stof ook maar iets optilt vertekenen de lijnen op je stof en heb je dadelijk een rare hap uit je shirt. (oke je kunt het oplossen door ipv meteen te snijden eerst je patroon met kalk op je stof te tekenen en dan te knippen. Ik ga voor makkelijk en snel en sneed hiervoor ook al mijn patronen, dus ik snij meteen)

Nou had ik laatst een trui met een hele gave print, maar die print zou het beste uitkomen als hij netjes aan de zijnaad zou liggen. Met papier is het dan echt goed kijken, optillen, verleggen, nog een keer kijken en dan toch ook nog steeds een beetje op hoop van zege gaan knippen of snijden. Nu kon ik mooi goed uitmikken op welke hoogte de print moest komen om het het beste tot zijn recht te laten komen. Zoals je kunt zien is het wel van belang dat je stof recht ligt (even strijken is geen overbodige luxe, hierdoor kreukt het tijdens het snijden ook wat minder makkelijk)

Blije haai, met naadwaarde heel netjes op een cm zodat de haai volledig te zien zal zijn in de uiteindelijke trui (de Quadrant Sweatshirt van Titchy Threads).

Zo kon ik ook perfect zien hoe de layout er het mooiste uit zou komen op de mouw...

Om toch in overleg met mijn zoontje te besluiten dat twee dezelfde mouwen ook wel erg gaaf werd!

Dit was mijn eerste projector file project. Net als bij de papieren patronen schuif je dus je stof zodat je het meest gunstige je stof verbruikt, let wel op de draadrichting! Je kunt heel makkelijk zien en schuiven waar je afbeelding het beste past. Ook super handig als je een afbeelding juist precies in het midden wil. De meeste projector files die ik tot nu toe tegen ben gekomen hebben het hele patroondeel uitgetekend (dus niet hier knippen op de stofvouw zoals bij papieren prints vaak het geval is) hierdoor heb je makkelijk overzicht. En als het toch met stofvouw is dan kun je ook onder de projector gewoon je stof dubbel vouwen en snijden (of tekenen en knippen)

Ik heb ook al een keer twee shirts voor mezelf uitgesneden terwijl mijn zoontje tanden aan het poetsen was en om aan het kleden om naar bed te gaan. Dat was inclusief opstarten van de computer, beamer aanzetten en snijden. Het is dus echt een heel stuk sneller dan de reguliere manier met papier.

En heb je nou patronen die geschikt zijn om op a4 af te drukken? Ook daar is wel wat mee te doen. Iets meer werk, dat zeg ik eerlijk, maar vooral als het een patroon is voor een volwassene dan zeker de moeite waard. Zo heb ik al een patroon "herschreven" dat ik echt geweldig vind, maar waar ik een paar kleine aanpassingen steeds deed (iets meer ruimte onder de oksel en van de ene maat naar de andere iets uit laten lopen aan de onderkant bijvoorbeeld.) Opslaan als pdf en je hebt je eigen patroon, speciaal op jouw maat. Maar dat is inspiratie voor een volgend blog.

 

 

Layout Type

Presets Color